2019-Bulgaristan'daki Erasmus Projemiz

Karaman Gençlik Kulübü Derneği'nin de ortağı olduğu ve dernek üyelerinden 7 kişinin katıldığı "Avrupa'nın Kültürel Çeşitliliğini Desteklemek ve Kişisel Potansiyelini Ortaya Çıkarmak" isimli Erasmus gençlik değişimi projesi Bulgaristan, Portekiz, İspanya, Romanya ve Türkiye'den toplamda 45 genç ile Bulgaristan'nın Kiten ve Velingrad ilinde 12-27 Agustos 2019 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

Kültür çeşitliliği ve kişisel potansiyeli ortaya çıkarma konulu projede birçok sunum, aktivite ve çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar içerisinde; her ülkenin katılımcıları kendi ülkelerinin eksileri ve artıları konusunda diğer ülkeleri bilgilendirme gerçekleştirmiştir. Kültüre bağlı olarak insan yapısı ve karakteri üzerinde durulmuş, böylece farklı kültürlerin ortak yanları ve farklılıklarına dikkat çekilmiştir. Kültürlerin ortak paydada birleşmesini sağlayan etkinlikler yapılmıştır. Her ülkenin katılımcıları kendi ülkeleri hakkında diğer ülkeler tarafından bilinmeyen geleneklerini sergilemişlerdir.Katılımcılar farklılıkları kabul etmeyi ve onlarla birlikte yaşamanın daha renkli bir dünyaya kapı açacağını, görerek ve yaşayarak öğrenmişlerdir. Farklı ülkelerden gelen katılımcıların gruplar oluşturarak, birlikte takım çalışması yapması ve iletişimin güçlendirilmesi sağlanmıştır. Böylece önyargısız ve paylaşımcı bir ortam oluşturulmuştur.

Proje faaliyetleri içerisinde kültür geceleri düzenlenerek her akşam farklı bir ülke, kendi kültürünü tanıtmıştır. Türk ekibimizin gecesinde ise ülkemizin çeşitli güzelliklerini ve kültürümüzdeki zenginlikleri anlatan sunumlar yapılarak, kültürümüze ait birçok farklı tatlar ikram edilmiş, halk oyunlarımız gösterilmiş, kısaca tarihimiz hakkında bilgilendirme yapılmış ve ülkemiz en iyi şekilde temsil edilmiştir.

Güzel bir müziğin farklı notalardan oluşarak ortaya çıkan ahenk gibi, bu projede de farklı kültürdeki insanlar birlikte güzel bir ahenk oluşturmuşlardır. Projenin sonunda farklı ülkelerden gelen gençler, yerel halkında davetli olduğu programda birlikte dans gösterisi yapmışlardır. Projenin gerçekleştiği 2. şehir olan Velingrad’dan herkes duygulu gözlerle ayrılmıştır.

Proje katılımcılarından Bediya KOCA duygularını şu şekilde ifade etmiştir. "Teşekkürler Erasmus+ teşekkürler Karaman Gençlük Kulubü Derneği! Bu projeye katılarak farklı dünyarın kapılarını aralamamıza yardımcı olduğunuz ve bize bu unutulmaz anları yaşattığınız için…"